Adviezen

Als Adviesraad Sociaal Domein (ASD) hebben wij de taak om het college en de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel te adviseren over zaken die in het sociaal domein spelen. De ASD geeft gevraagd en ongevraagd advies. Gevraagd advies meestal naar aanleiding van plannen die de gemeente maakt. Ongevraagd als wij merken dat er zaken zijn die beter kunnen en/of op signalen uit de samenleving.


  • Eigen bijdrage WMO

    De gemeente heeft ons gevraagd advies uit te brengen over de voorgestelde wijzigingen met betrekking tot de eigen bijdrage. Het gaat om twee wijzigingen:

    • Het verruimen van de eigen bijdrage naar alle Wmo-voorzieningen waarvoor een eigen bijdrage gerekend mag worden. Het gaat om begeleiding, huishoudelijke ondersteuning en persoonlijke verzorging.

    Als ASD staan wij positief tegenover de voorgestelde wijziging om het abonnementstarief voor de Wmo-diensten vanaf nu ook in te voeren voor de Wmo-maatwerk voorzieningen (m.u.v. de wettelijk geregelde uitzonderingen).

    • Het hanteren van het minimabeleid voor de eigen bijdrage.

    Wat betreft het hanteren van het minimabeleid zijn wij van mening dat ook voor deze groep een eigen bijdrage op zijn plaats is. Wel adviseren wij om voor deze groep een verlaagd tarief in rekening te brengen.

    Deze aanpassingen kunnen bijdragen aan de  bewustwording dat het verstrekken van voorzieningen aanzienlijke kosten vanuit de gemeente met zich meebrengt.

    Bijlage:


  • Sport- en beweegnota 2024-2027

    In het huidige coalitieakkoord Voor vandaag en morgen 2022 – 2026 staat dat sport van groot belang is voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van alle Capellenaren. Het college wil blijven investeren in het stimuleren van sport en beweging door alle Capellenaren van jong tot oud met bijzondere aandacht voor Capellenaren met een beperking.

    Onze belangrijkste aandachtspunten bij de Nota Sport en bewegen:

    • De nadruk ligt vooral op de doelgroepen 16 – 29 jaar en 65 jaar en ouder. We missen aandacht voor de leeftijdsgroep ertussenin.
    • Concretiseer de plannen voor de inclusiviteit rondom sport- en bewegen. Verbeter de toegankelijkheid van de sportclubs en -accommodaties.
    • Herintroduceer het ‘schoolzwemmen’ en start een onderzoek naar de haalbaarheid hiervan.
    • Creëer meer buitenspeel- en -beweegmogelijkheden voor kinderen in de wijken.

    Bijlage:


  • Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

    De gemeenten en alle betrokken organisaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zetten zich in om duurzame veiligheid te bereiken in gezinnen en huishoudens. In de regiovisie staat wat gemeenten gaan doen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling de komende vier jaar. De drie centrumgemeenten in onze regio (Rotterdam, Nissewaard & Vlaardingen) werken met elkaar daarin samen om de regiogemeenten te faciliteren en de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling te verbeteren.

    Als ASD adviseren wij in het algemeen positief over de Regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling 2024 – 2027. Wel geven wij bij dit positieve advies, de onderstaande aanbevelingen mee:

    • Werk als gemeente concreet uit hoe de visie wordt geïmplementeerd en welke specifieke stappen worden genomen om deze te realiseren, inclusief de benodigde preventieve maatregelen. Als adviesraad staan wij klaar om te participeren in de ontwikkeling van een uitvoeringsplan om de visie te operationaliseren.
    • Stel een duidelijk monitoringsysteem op om gegevens te verzamelen over de resultaten van jeugdhulpinterventies. Gebruik deze gegevens om beleid en praktijk te evalueren en bij te sturen waar nodig. Deel relevante informatie met lokale teams en gemeenschappen om transparantie en vertrouwen op te bouwen.

    Bijlagen: