Themater 28 februari – Toegang: Iedereen moet mee (kunnen) doen

Geplaatst op

in

Op woensdagavond 28 februari staat de Themater-avond in het teken van toegankelijkheid en de mogelijke aanwezigheid van drempels. De titel van deze bijeenkomst luidt dan ook: Toegang: Iedereen moet mee (kunnen) doen!

Ontmoeten, praten en samen wijzer worden: dat is Themater. Sinds 2003 vinden Capellenaren en regiogenoten elkaar in het Isala Theater. Thema-avonden met topsprekers, leuke voorstellingen, prettig samenzijn. Zinvol debat, over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Altijd gratis toegang, inclusief koffie en een drankje.

 Zoals u misschien al uit de titel kunt halen, gaat deze avond over of en in hoeverre er drempels zijn voor mensen en wat wij eraan kunnen doen om deze drempels weg te nemen; om de toegankelijkheid te vergroten. Natuurlijk denken wij bij drempels gelijk aan fysieke beperkingen (trappen, kapotte liften, e.d.) die maken dat gebouwen en plaatsen niet voor eenieder bereikbaar zijn. Tegelijkertijd blijken er veel meer drempels die maken dat mensen niet overal zomaar toegang toe hebben. Daarbij kunnen wij denken aan taalachterstanden, laaggeletterdheid, psychische problemen. onvoldoende bureaucratische vaardigheden (al die overheidsregels -formulieren waar mensen iets mee moeten) of onvoldoende computer- en internetvaardigheden.

 Voor miljoenen mensen met een meer of minder ernstige fysieke, intellectuele of psychische beperking kan toegang in deze zin een ernstig probleem vormen. Alle reden dus voor Themater om deze keer aandacht te schenken aan de problemen die mensen met een beperking nog altijd ervaren bij het krijgen van toegang. Iedereen moet mee kunnen doen. Maar is dat ook echt zo? En, wat kunnen wij daar aan doen?

Zoals altijd zal deze avond (van 19.30 uur tot ongeveer 21.45 uur met na afloop een borrel) plaatsvinden in het Capelse Isala Theater. De avond begint met enkele inleiders, vervolgens een cultureel intermezzo om de avond af te sluiten met een panel van (ervarings)deskundigen. Toegang is, zoals altijd, gratis.